2022-05-07 Doorzicht op dieptepunt van 1,3 mtr.

Op 7 en 15 mei heb ik dan wel niet gedoken, maar ik heb wel het doorzicht gemeten en weer planktonmonsters genomen.
Dat verticale doorzicht had dus op 7 mei een dieptepunt bereikt van 1,3 mtr. Vanaf het oppervlak was het water al troebel / mistig. Door het mengen van het water gebeurd er dus wat. Er is echter een verband tussen de PH waarde en doorzicht. Hoe hoger de PH waarde hoe slechter het zicht. Nu is het bekend dat algengroei de PH doet stijgen en mijn persoonlijke theorie, wat dus ook klinkklare onzin kan zijn) is dat in water opgeloste kalk (bicarbonaten) verzadigen bij een hogere PH en dus neerslaan, wat dan die mist kan veroorzaken. Als de PH weer omlaag gaat (zuurder wordt) lossen die bicarbonaten weer op en trekt die mist weg.
We zien het vaker dat het zicht soms terugloopt en zich dan weer hersteld, maar dat het zo snel kan gaan?
In het plankton zitten voornamelijk watervlooien met jonkies en roeipootkreeftjes, maar ook blauwalgen (Oscillatoria).

2022-05-15 Doorzicht binnen een week naar 6 mtr.

Vandaag leid ik Yuri rond de plas die voor de UvA (Universiteit van Amsterdam) onderzoek gaan doen naar bepaalde eigenschappen van blauwalgen met de focus op Microcystis aeruginosa. Dat is een blauwalg die veel in onderzoeken opduikt. Nu hopen we dat we deze dit jaar helemaal niet gaan zien, maar ja de natuur laat zich niet dicteren. Of de Bosplas dan ook ├╝berhaupt wordt of kan worden meegenomen in het onderzoek is de vraag. Ook de Nieuwe Meer en Vlietlanden zijn goed onderzochte plassen dus we gaan het zien. Het meeste werk wordt in het laboratorium gedaan.
Dus tijdens dit bezoek doe ik de gebruikelijke verticale zichtmeting, meet waterniveau en haal plankton op.

Het is niet te geloven, maar wat gaan die veranderingen dus snel! Het zicht is giga toegenomen!
Dit keer is de samenstelling van planktonmonster weer iets anders, waarbij er meer groenalgen zijn te zien en een raderdier (Synchaeta). een juweeltjes zitten daar tussen. Wederom veel watervlooien vol met eitjes en ook roeipootkreeftjes dragen eitjes.