2023-01-11 Avondduik met kerstboom.

De parkeerplek is op een paar auto’s na, verlaten. Jeroen is er al en de kerstboom staat al klaar met verzwaarde voet en al.
Het was echt een goed idee van hem om kerstbomen te gaan plaatsen, echter wilden we wel akkoord hebben van de gemeente en dat was snel rond.
Dit is even de testboom om te kijken of de voet zwaar genoeg is en hoe we het zo makkelijk mogelijk naar de plek krijgen. We gaan de bomen net voor de boeg zetten van de zeilboot. Daar is het redelijk vlak. We hebben nu ook weer de scooter mee, want zo’n boom geeft veel weerstand in het water. We tillen de boom het water in en zetten het al zo diep mogelijk neer. Daarna set aantrekken en weer het water in.
Verrek, ik ben mijn kompas voor de scooter vergeten. Nou ja, ik heb mijn polskompas nog en Jeroen heeft wel z’n kompas op de scooter.

Jeroen maakt de hefballon vast en blaast ‘m vol. De boom komt los van de bodem en blijft rechtstandig hangen. We trekken aan beide kanten met de scooter de boom voort. De ballon moet even verder opgeblazen worden. We zijn bij toeval in één lijn naar het wrak gegaan en dat is dan relatief maar een kort stukje.
Scooters parkeren en we nemen de boom mee en plaatsen het een stukje van de boeg af. Eigenlijk staat ie al gelijk mooi. Heeft het nog zin om wat in te graven? Nou eigenlijk is dat geen doen, want de toplaag van de bodem is wel zacht, maar 5 cm eronder is het al een stuk harder en het geeft veel stof natuurlijk. We laten de boom verder lekker staan.
De andere bomen die geplaatst gaan worden, gaan we dicht op elkaar zetten zodat vissen er echt tussen kunnen schuilen.

We beginnen lekker te scooteren en eigenlijk kan ik nog prima mijn polskompas lezen. We onderscheppen de luchtslang en volgen deze richting de Oost. Maar die die verdwijnt op een gegeven moment onder het sediment en is even niet meer te volgen. We scheren langs een paar blokken en duiken de put in. Gelijk een meerval en daarna nog één, waar ook nog een kanjer van een snoekbaars zit.

Zo scooteren we een lekker eind weg en och mensen, wat een vis joh! Dan vraag je je af waar die overdag allemaal zitten, want dan kom je vrijwel geen vis tegen. We komen weer uit bij de paal en emmer van Project C. Er zit een baars in de emmer. Het wordt nu wel wat frisjes aan de handen en we gaan weer terug op 12-14 meter diepte. Zonder dat we het in de gaten hebben buigen we af naar het Westen en komen op 17-18 meter diepte uit. Ah, daar is de slang die over het midden van de plas loopt. Het is goed helder en de diffusors liggen op de bodem. Ja hoor, niet weer eentje hè. Die meervallen kom je echt al snel tegen. Ik lees 19,8 meter op mijn computer terwijl de bodem nog ietsje dieper ligt. Dus ik leg mijn arm met computer op de bodem en ik zie voor het eerst 20 meter verschijnen. Ik neem een sedimentmonstertje. Bodem tijd geeft nog iets van 8 minuten aan en het wordt ook koud. Dus op naar de kant. Het blijft mooi om het eerste kleirif te passeren en zo ga je van 18 naar 15 meter diepte. Na een tijdje zien we twee duiklampen en komen we uit bij de twee hoge kleiblokken die tegen elkaar leunen. We moeten even naar rechts weer naar het wrak om even te kijken naar de boom. Die staat er mooi bij en het stof is weer gedaald. Jeroen gaat erboven hangen en schijnt met zijn lamp van bovenaf. Dat geeft toch een beetje nog dat kerstgevoel.
Nou wordt het echt tijd om te stoppen.
Het regent pijpenstelen als we onze vinnen uittrekken, maar dat stopt alweer als we bij de auto komen.
De twee andere duikers zijn ook klaar.

Tijd voor een bakkie koffie en een gebakje.
Het was een geslaagde duik en woensdag aanstaande gaan we de andere bomen plaatsen met een team duikers.

Heilige nacht!