2024-02-21 Vissen naar kunstvis

Jeroen en ik wilde woensdagavond wel weer eens een duik maken in de Bosplas en zo geschiedde om even te kijken bij het bos. Het lijkt wel of het elke woensdagavond regenachtig is joh, want de afgelopen twee weken was het ook al winderig en nat en nu weer.
In de geplaatste kerstbomen zat geen vis helaas, maar dat gaat denk ik wel komen.
Met de scooter gaan we over de 5-9 meter dieptelijn langs de Noordzijde. We zien veel pos, en wat baars en een snoek die wegzwemt met een kleine uitstulping op de bek, maar verder geen bijzonderheden op dit vlak. Eenmaal aangekomen bij de uitloper of versmalling ter hoogte van de steiger zien we allebei tegelijk een megagroot kunstaas. Het lijkt wel een goudvis, maar tot te tanden gewapend met dreghaken. We denken dat het voor de meerval bedoeld is, maar ja met zo’n hakerig type is het geen verrassing dat het achter het puin was blijven haken. Het schijnt een visje te zijn van een Euro 12,- Het meest lijkt het op een Swolfy, Die hebben ook een hele dikke staart. Jeroen zit te bedenken hoe hij dit visje gaat meenemen. Het wordt onder de rubberen band geschoven van z’n scooter. We komen echter nog meer kunstaas tegen die we meenemen, maar gelukkig komen we geen lange einden vislijn tegen. Dat is met een scooter altijd wel een uitdaging.

Ik zit te denken om een soort geperforeerde koker te maken van PVC en het een eenwegdeksel. Zoiets wat ze ook gebruiken bij het jagen op Koraalduivels. Objecten gaan er makkelijk in, maar kunnen er niet uit. Dan kunnen we dit soort kunstaas en vislijnen veiliger meenemen.

Kunstaasje op Jeroen’s scooter.

We zien hier en daar bruine verkleuringen op de bodem wat elk jaar weer terugkomt in deze periode. Dat zijn de kiezelwieren, maar we zien ook bruinpaarse viltige plakkaten blauwalgen. Dit is Oscillatoria wat ze een bentische (bodem)soort noemen en ook dat komt elk jaar weer terug. Wat dat aangaat is het onder water niet anders dan bovenwater.
Er begint zich zelfs al een lichte spronglaag te vormen, want als we van 3 meter diepte weer naar 12 meter diepte gaan meten we een heel klein temperatuurverschilletje van 7,7 naar 6,7 Celsius. Op welke diepte de spronglaag precies zit konden we niet achterhalen.
Tijd om weer naar de kant te gaan, want het wordt er niet warmer op. Na 67 minuten stappen we uit het water.
Een bakkie koffie met een koek gaat er wel in!
Het was weer een leuk duikje!

Oscillatoria op puin.