2021-04-21 en 2021-04-25 Proefdraaien beluchting.

Andere pagina layout
Omdat ik wat minder tijd kan besteden aan blogs, zal ik soms meerdere duiken samenvoegen in één verhaal. De gebruikelijke informatie in de gebruikelijke paginakoppen is dan niet echt handig meer. Dus alle informatie over doorzicht, temperaturen op verschillende dieptes en chemische samenstelling vind je onder “Actuele zicht en temperatuurgrafieken.

Wat viel ons op?
Blankvoorn en jonge baarzen op diepte, Snoek langs de rietkraag, Veel watervlooien en roeipootkreeftjes, Kleine plukjes algen, Bruine neerslag op de bodem in de ondieptes, Witte aanslag op de bodem bij het Paviljoen, Jonge fonteinkruiden komen op vanaf een meter of 5-6 en ondieper, Mooie paling, Levende zwanenmossel

21-04-2021 Voordat het beluchtingsysteem draait / Duik met Jeroen
Woensdagavond 21 april rond 20:00 uur gaan Jeroen en ik eens een kijkje nemen hoe het beluchtingsysteem eruit ziet nu het nog niet in bedrijf is.
Eerst doen we de zicht- en temperatuurmetingen en nemen een watermonster van 5 en 14 meter diep. Onder het Paviljoen komt op de bodem de witte aanslag weer. Het zijn die inmiddels misschien wel bekende Beggiatoa bacteriën.

Dus daar gingen we na de metingen “even” op goed geluk een slang te onderscheppen. Omdat we pal Zuid zwommen, duurde dat even voordat we uiteindelijk de slang zagen.
Die slang ligt deels op de bodem, maar het lag op sommige plekken ook in verzonken in de bodem, omdat de bodem op sommige plekken heel zacht is.

De diffusor bestaat uit een dunne metalen schijf voorzien van hele fijne inkepingen, waarde lucht doorheen geperst wordt. De belletjes moeten namelijk een bepaalde grootte hebben voor een maximaal effect om water en eventuele blauwalg koloniën mee te sleuren. In het Engels klinkt “entrainment” toch weer veel mooier dan meesleuren. Evengoed moet de stroming ook sterk genoeg zijn om die blauwalg koloniën ook weer mee naar beneden te sleuren.

Feit of fabel?
– Zou je daar als zwemmer door die stroming ondergetrokken kunnen worden?
– Zou je als zwemmer door de gordijnen van belletjes zoveel drijfvermogen verliezen dat je zou zinken als een schip in de Bermuda driehoek?
Nee daar hoef je je geen zorgen over te maken. Wel kan het water bij vlagen wat kouder aanvoelen.
De stroming is miniem en de bellengrootte en de concentratie bellen zijn te klein om van invloed te zijn op het drijfvermogen van een zwemmende recreant of hond.

Jeroen en ik komen bij het eindpunt van de slang in de Westelijke hoek van de groene route op het kaartje en zwemmen vervolgens verder de diepte in. Daar zien we ook een aantal diffusors liggen.
Onderweg komen we op de 15-16 meter diepte een blankvoorn tegen die wat over de bodem heen waggelt. Misschien is het topzwaar van de eitjes.
Het wordt tijd om weer terug te gaan naar de instap en dan hebben we een vreemde ervaring na een klein uurtje.

Waar zijn we nou?
We zwemmen richting de Noord en we komen ondieper en ondieper, maar het ziet er allemaal wat anders uit dan anders.
gevoelsmatig zijn we links van het Paviljoen uitgekomen en zwemmen richting het Noordoosten. We zien een rioolpijp en een rioolput??
Ach nou snap ik het! We moeten nog een 30 minuutjes verder zwemmen aangezien we bij de Oostelijke uitloper zitten.
Dan zie ik objecten die ik vaker heb gezien en tussen het puin zit een paling. Na een tijd op 5 meter te hebben gezeten besluiten we meer langs het riet te duiken waar een prachtige snoek zich uit de vinnen maakt en er schiet iets van een karper-achtig silhouet weg.
Frisse jonge plantjes beginnen boven te komen.
Er liggen hier ook kleine plukjes met algen en de bodem is nog bedekt met een lichtbruin laagje.
Na 100 minuten komen we uit het water en we hebben een flink eind gepeddeld.

25-04-2021 SYSTEEM PROEFDRAAIEN / Duik met Manuel en Bart
Foto’s van deze duik
Op 23 april is het systeem gestart met proefdraaien door waterschap.
Een uitgelezen kans om het nieuwe werkende systeem goed te bekijken. Ons plan is helder, want wij zijn natuurlijk ook reuze benieuwd wat de effecten zijn en hoe het zich gedraagt.
Eerst zwemmen we boven water uit naar de gele boei en zakken daar naar 18 meter diepte. Alle diffusors gaan we langs en maken er beelden van. Misschien kunnen die wel gebruikt worden.
De slang ligt soms zo diep in de bodem dat ik mijn hand maar in de bodem steek om het te volgen. Na 9 diffusors schiet Manuel de GPS naar het oppervlak en wachten tot er een zogenaamde Fix is. Manuel haalt de GPS vanaf 16-17 meter weer naar beneden en …. rood lampje. Dat wil zeggen: geen Fix.
Nogmaals schiet Manuel de GPS weer naar de oppervlakte en wachten weer. Ook deze keer een rood lampje in plaats van een groene. We draaien we om en pakken nog een ander Noordelijk deel van de slang. Uiteindelijk hebben we 17 diffusors bekeken en wel een GPS fix van het uiteinde van de Zuidwestelijke slang gelogd. Zo wisten we ongeveer waar we zaten.
Echt voelbare stroming was er niet niet op dat moment en het geluid was minimaal, maar de watertemperatuur is op 18 meter al wel weer een graadje gestegen naar 8 graden Celsius.
Deze duik is er eentje van 88 minuten die zelfs tegen de decotijd aan zat op huis-tuin- en keukenlucht dan.

Jeroen, Bart en Manuel (PROOST!) bedankt voor jullie tijd inzet om deze duiken mogelijk te maken