2021-05-06 Temperatuur loopt 4-5 graden achter

Wat viel ons op?
Steeds meer groene algen op de bodem, Grote en vooral dikke baars, Gewonde paling, Baarseieren, Best veel verloren vislijnen en kunstaas. Geen sponsgroei op de Sale (zeilbootwrak). Veldje Zannichellia,
Geen snoekbaarzen op de gebruikelijke nestplaatsen, Geen sponzen op de Sale (zeilbootwrak),
De watertemperatuur loopt ten opzichte van half mei van voorgaande jaren dus 4-5 graden Celsius achter!

Duik met Jeroen en Bart
Het water is iets minder helder dan vorige keer en we gaan nog even de slang van het beluchtingsysteem langs in het Noordelijke deel ter hoogte van het Paviljoen richting het Noord Oosten. We kwamen een dikke baars tegen, waarschijnlijk vol eitjes. Verder zijn we de aanvoerslang gevolgd richting Zuid Oost over een diepte van gemiddeld 14 meter. Bij de Oostelijke uitloper begint Jeroen vislijnen te verwijderen, en zo beginnen we zachtjes aan al meer te verzamelen maar we komen er op de terugweg ook wel weer langs. We volgen verder de slang en de aanvoerleiding komt uit op een T-stuk. Er gaat een slang richting het compressorhuis en eentje de diepte in. We volgen die in de diepte tot een tweede splitsing. We gaan tot de eerste diffusor en ten zuiden van de splitsing en steken door richting de uitloper.

Een boomstam?
Er is een kleiblok op een meter of 16 met een boomstam erin! Ook dat is weer zo’n gave ontdekking…. nou ja dat vind ik dan. Ik heb het al vaker gezegd, maar er valt altijd wel weer wat nieuws te ontdekken hier in de Bosplas, naast blikjes en bekers in de donkere diepte.
Zicht is hier niet echt super. Bij de uitloper met puin stijgen we naar een meter of 5-6 meter. Daar ruimen nog wat meer afval op. Bij de plastic pot naast de oude kleistort, was ooit een bos kranswier met Nitellopsis, maar die hebben we na 2014 niet meer gezien. Wie weet komt ie weer terug en misschien komt ook het waterpest wat hier ooit weelderig groeide weer terug. We zien net als vorig jaar op zo’n 8-9 meter diepte een groot veld Zannichellia met hele korte plantjes.
Verderop ligt een paling roerloos met een prop in de bek. Het is pluizig van de bacteriƫn en er lijkt een soort wond te zitten. Ook is een oog troebel.
Jorn T heeft ooit beelden geschoten van palingen die een snoekbaarsnest plunderde. De mannetjes snoekbaars bewaakt het nest met vin en tand, dus het zou mij niks verbazen dat snoekbaarzen rovende palingen zo kunnen verwonden. Ik heb ook een foto van mei 2014 van een verwondde paling hieronder van dezelfde maand maar dan van 7 jaar geleden.

Bart haalt een kunstaas los uit een bekende nestplek van een snoekbaars, maar de snoekbaars in de verste verte niet te zien.
Ik zet nog even station MP4 op foto. We moeten er de vaart in zetten, want de tijd dringt. Aan de kabelhaspel hangt een grote kunstaas en die nemen we ook mee. Snel weer door. Op de Sale zitten totaal geen sponzen terwijl er vorig jaar wel al grote sponzen op zaten, maar de huid van de boot is nu ook veel roestiger op de plekken waar ooit sponzen zaten.
Na 100 minuten komen we weer boven en we hebben een netje vol troep verzameld.
Bedankt Jeroen en Bart voor deze heerlijke duik!